Наскоро технологичният гигант Samsung обяви пускането на своя Galaxy Watch 5 Pro. Това е най-издръжливият смарт часовник на Samsung и стана ясно, че компанията възнамерява продуктът да се хареса особено много на спортистите. Apple от своя страна разкри на WWDC, че watchOS 9 ще включва много нови текущи показатели, добавяйки гориво към слуховете, че здрав Apple Watch наистина може да се появи.

Ясно е, че и двете компании се стремят да привлекат потребители от Garmin и Polar, но освен живота на батерията и издръжливостта, има още една пречка, която може да провали тези усилия. Това са сензорните екрани, пише The Verge.

За добро или лошо, Apple и Samsung разчитат на навигацията със сензорен екран на своите смарт часовници. Това е добре за небрежни упражнения или за обикновен човек, който не пресича всякакви терени с екстремни температури. Това няма да е подходящо за ентусиаста на открито, към който и двете компании се стремят с тези "Pro" часовници.

Направихме тест на обикновения 40-милиметров Galaxy Watch 5 и въпреки че не е същият, Pro по същество е по-голяма и по-здрава версия на Watch 5. Що се отнася до потребителския интерфейс, те споделят една и съща основа. Това ме притеснява.

Xiaomi показва как би изглеждал сгъваемият телефон, ако Samsung имаше конкуренция

Xiaomi показва как би изглеждал сгъваемият телефон, ако Samsung имаше конкуренция

По-тънък, по-голям и по-евтин

При няколкото бягания, които сме правили с Watch 5 досега, беше истинско предизвикателство да плъзгам през екраните по средата на тичането. Заради изпотяването на пръстите понякога трябваше да се натисне пауза за рехидратация.

За целта човек трябва да спре и да изтрие ръцете си, за да може да плъзне надясно и да докосне бутона за пауза. Звучи достатъчно просто, но не е чак толкова лесно, когато влажността е висока.

Все още не знаем много за здравия часовник на Apple. Подробностите около това се пазят доста строго. Но Galaxy Watch 5 Pro вече не е тайна. Той е в наличност и независимо от това, което има като екстри, липсват физическите контроли, с които толкова много спортисти са свикнали.

Като се има предвид това, донякъде е объркващо, че Samsung избегна въртящия се панел за Pro. Впрочем, това може да е компромис, за да се гарантира по-голяма издръжливост.

Трябва да проведем повече тестове и, разбира се, има няколко причини, поради които може да изберете по-усъвършенстван флагмански смарт часовник пред специален мултиспорт GPS часовник. Така или иначе, при тичане на човек сякаш му се иска да носи своя Garmin. Поне при нас е така.