Лаптопът днес не е просто технологична придобивка. Той е неизменна част от нашето ежедневие. Необходим ни е, за да работим, за да гледаме филми или да слушаме музика или пък, за да поддържаме контакт с близките си. Широкото приложение на преносимия компютър крие и рискове за него и за продължителността на неговия живот. Eто как да го предпазите според Business Insider:

Държите го дълго време в скута си, докато работите

Истина е, че лаптопът е мобилен и компактен, но не трябва да го държите постоянно в скута си, дори така да ви е удобно да работите. Това не позволява на вентилацията да охлажда процесора, което крие опасности за устройството.

Никога не го изключвате

Най-често след приключване на работата си с лаптопа хората го затварят, без да го изключат. Лаптопът обаче няма как да направи необходимите актуализации, ако не се рестартира. А и е добре за него да бъде изключван по-често.

Пренасяте го, държейки го само за екрана

Двете части на лаптопа за закрепени единствено с метални винтове. Има опасност, ако го пренасяте само за екрана, те да се разхлабят.

Пускате го директно в чантата си

Така устройството не е защитено изобщо, в случай ще изпуснете чантата. Добре е преди да го поставите в нея, да го сложите в калъф или да използвате специална чанта.

Все още използвате HHD, а не SSD

По-старите модели разполагат с твърд диск HDD, на което се дължи шумът при зареждане. Това е причината и лаптопът да изпълнява по-бавно дадените команди. Специалистите препоръчват по-новата версия твърд диск SSD.

Поддържате много отворени раздели в браузъра 

Лаптопите могат да поддържат много отворени страници в интернет по едно и също време. Но, за да го направят те генерират голямо количество топлина, което съкращава живота им.

Не рестартирате лаптопа си

Въпреки че ви се струва нормално, когато е натоварен лаптопът ви да работи по-бавно, причината може да е, че не сте го рестартирали от доста време. А това е необходимо, за да се направят актуализациите. Ако антивирусната програма има нужда от актуализиране и не рестартирате устройството си, то може да стане жертва на злонамерени софтуери.