Китайската компания HAI Robotics представи първият автономен робот, способен да борави с кашони, без да му се налага да сканира баркодове, посочиха в прессъобщение от самия производител. Той е снабден с 3D технология за визуално разпознаване и телескопични "ръце", които ускоряват значително начина, по който устройството борави с управлението на инвентории.

Роботът идва в две конфигурации - ACR HAIPICK A42N и ACR HAIPICK A42D, като втората му позволява да борави с двойно по-дълбоки стелажи. Това, от своя страна, може да доведе до понижаването на коридорите в един склад с 50% и да увеличи гъстотата на складираните предмети със 130%, изчисляват от компанията.

Снимка 484041

Източник: HAI Robotics

"Телескопичните му ръце могат да бъдат настроени да боравят с две редици от двойни стелажи, а интелигентният му алгоритъм може да се използва за различни бизнес модели, тъй като може да борави с всякакви размери кашони и да самооптимизира действията си", посочват от HAI Robotics, според които роботът вече е интегриран в логистична компания и отзивите са положителни.

Представянето на роботите е лоша новина за хилядите служители в гиганти като Amazon, които се оказаха уязвима брънка за компанията в контекста на пандемията от коронавирус. След като някои от тях заболяха, цели складове на компанията трябваше да преустановят дейност, за да бъдат дезинфекцирани, което доведе до забавяне на доставките.

"Алтерко Роботикс" показа умна камера за измерване на температура

Българска компания показа умна камера за измерване на температура

Устройството мери с точност от 0,3°C за половин секунда

"С тези машини може би не просто сме свидетели на перфектните автономни складови роботи, които ще понижат цената и ще увеличат капацитета на складовете, но и ще се понижи разпространяването на вируса, след като се елиминира нуждата от живи товарачи", пишат от Zero Hedge. "Това е от решаващо значение заради приближаването към втората вълна на коронавируса."