В Япония започна продажбата на обувки със система за глобално  позициониране GPS. Предлага ги компания от Киото, която смята, че стоката е подходяща за възрастни хора с нарушена памет, за деца, както и за всеки, който може да се изгуби в суматохата на големия град.

Неголямото устройство се монтира в токчето на обувката и си взаимодейства със системата за GPS. Това позволява в режим на реално време на екрана на смартфон  или на компютър да се получава информация за местонахождението на собственика на обувките, пише ТАСС.

След регистрация на специален интернет сайт и получаване на парола, движението на човека може да следят не само неговите роднини, но и познати, социални и медицински работници.

Досега в Япония бяха разпространени медальони с GPS, но често възрастните хора си ги забравяли вкъщи и в крайна сметка са губили пътя към дома. По същата причина, не винаги ефективен се оказвал и методът да се следи местоположението на човека с помощта на мобилен телефон. Според разработилите новия метод, следенето на движението обувките с  GPS ще бъде доста по-надеждно.

По данни на полицията през 2014 г. в Япония са се загубили без следа около 430 души, основно възрастни хора.