Xiaomi успя да намери място в топ три на производителите на смартфони през февруари 2020, изпреварвайки Huawei за първи път в историята, показват данни на Strategy Analytics, цитирани от GSMArena.

Huawei отстъпва от трета позиция, след като е доставила едва 5,5 млн. смартфона през втория месец на годината. В същото време Xiaomi е продала 6 млн. И двете компании (както и всички останали в топ 5) записват значителен спад спрямо януари, който се дължи на разпространението на Covid-19 в Китай, втората най-голяма икономика в света.

Huawei е доставила с почти 70% по-малко телефони през февруари 2020, спрямо същия месец на предходната година. Доставките на Xiaomi падат с около 30 процента. Общо, 62 млн. телефона са продадени през февруари 2020 г., спад от 39% спрямо 2019 г.

През втория месец на годината Samsung очаквано запазва лидерството си с 18,2 млн., следвана от Apple с 10 млн. iPhone. Корейската компания записва и най-малък спад в продажбите на годишна база - 13%.

Huawei губи продажби извън Китай, тъй като телефоните ѝ нямат достъп до услугите на Google. Разпространението на коронавируса практически унищожи пазара в Поднебесната империя през февруари, така че не е ясно дали това е временна ситуация или началото на трайна промяна в топ три на производителите.

Кой е най-продаваният умен телефон през 2019 г.?

Кой е най-продаваният умен телефон през 2019 г.?

Освен Apple и Samsung, само една китайска марка влиза в топ десет