Китайската Xiaomi е изпреварила Apple като вторият най-голям производител на смартфони в света през последното тримесечие след 83% скок в доставките на марката. Това показват предварителните изчисления за представянето на пазара на анализаторската фирма Canalys.

Ако това бъде потвърдено, пробивът за китайската компания ще е исторически. Топ 2 традиционно е доминиран от Samsung и Apple, като преди санкциите и Huawei намери място там за кратко.

Според Canalys Samsung е с пазарен дял от 19 на сто за второто тримесечие на годината, Xiaomi - със 17 на сто, а Apple - с 14 на сто, пише Bloomberg.

През първите четири месеца на тази година китайската марка представи два флагмана. С новия Mi 11 Ultra компанията загатна амбицията си да влезе във премиум ценовия клас на пазара.

"В сравнение със Samsung и Apple неговата средна продажна цена е с около 40 и 75% по-ниска", посочва Бен Стентън от Canalys.

Експанзията извън Китай е големият двигател на растежа на компанията. Доставките за Латинска Америка са скочили с 300%, а тези за Африка - със 150%. Резултатът за Западна Европа е ръст от 30 на сто.