Ако някога сте искали да почистите добре смартфона си със сапун и вода, имате късмет: японска компания измисли устройство, което може да бъде напълно измито.

От Kyocera заявиха, че са създали апарата, наречен Digno Rafre, като са разработили „по-добро запечатване” на телефона. Смартфонът излиза на пазара в Япония следващата седмица и ще струва 460 долара. Към момента обаче производителят няма планове джаджата да бъде продавана извън страната, предаде Quаrtz.

Тъй като телефонът работи, докато е мокър, може да е идеален за хора, които искат да „изкъпят” устройството си. Най-практичната употреба на един смартфон, който може да се измие, е в това, че може да се поддържа чист.

Макар потапянето на телефон може да ви звучи странно, мобилните устройства могат да пренасят изключително високи количества бактерии. Разследване на вестник Wall Street Journal, който пратил осем телефона да бъдат изследвани в лаборатория, установило необичайно голям брой колиформи – бактерия, показателна за фекално замърсяване. Британската група Which? открила повече бактерии върху най-мръсния тестван смартфон, отколкото върху тоалетна чиния в офиса.

По други показатели телефонът не е особено висока технология – има операционна система Android 5.1 и 13 MP задна камера, но със сигурност ще бъде оценен от всеки, който мрази бактерии.