Държавните институции твърдят, че нивото на годишната инфлация е около 18%, но според изчисленията на "Билла България" вътрешната инфлация на най-голямата търговска верига ръстът на цените възлиза на 14 на сто. Това сподели в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air изпълнителният директор на компанията Вигинтас Шапокас.

"При нас цифрата е малко по-ниска и това се дължи на факта, че ние натискаме цените надолу, тъй като предлагаме много агресивно промоции, за да бъдат нашите клиенти доволни, а ние да останем конкурентоспособни", обясни Вигинтас Шапокас.

Според неговите наблюдения клиентите на "Билла България" търсят промоции и все повече се възползват от своите карти за намаления. Освен това масовият потребител купува по-големи количества и всъщност посещава магазините по-често отколкото преди година, например.

"Над 88% от нашите клиенти смятат, че цените са се повишили и тяхното поведение се е променило паралелно с това", посочи Вигинтас Шапокас.

BILLA планира да увеличи с 1/3 магазините си в България до 2025-а

Най-голямата търговска верига у нас ще отвори още 50 нови магазина

Компанията предвижда 50 милиона евро инвестиции в следващите няколко години

Изчисленията сочат, че има сериозни различия в цените на стоките в сравнение с предходната година: при олиото имаме завишаване с над 40%, при маслото 34%, при яйцата 37%, а при млечните продукти - с над 20 на сто. 

В близко бъдеще ще наблюдаваме бавно намаляване на инфлацията, прогнозира Вигинтас Шапокас.

"Инфлацията започна да расте през последното тримесечие на 2021 г. и сега завършваме цикъла. Смятам, че от първото тримесечие на следващата година инфлацията ще започне да спада", каза той. 

По думите му обаче, това дали цените ще започнат да падат или не, до голяма степен зависи от войната в Украйна и последиците, които тя носи след себе си.

BILLA България откри своя 7-ми магазин в град Бургас

BILLA България откри своя 7-ми магазин в град Бургас

Магазинът ще предложи разнообразен асортимент от над 4500 артикули

"Ако тя се задълбочи смятам, че цените ще продължат да растат, защото тази война влияе на цените на газа, електричеството, петрола и други суровини", каза Шапокас, но добави, че основните материали вече поевтиняват и в близко бъдеще този спад ще повлияе и на цените на някои стоки.