Когато говорим за иновации и изобретения във военната индустрия, през миналия век Русия е сред световните лидери в тази област. Някои от най-странните концепции за оръжия и бойни съоръжения са се превърнали в реалност, докато други са останали само на хартия.

От сайтът Ranker са се опитали да класират именно най-необичайните изобретения на руската армия, измислени през последния век:

Цар Бомба

На 30 октомври 1961 година Съветския съюз взривява най-мощното и унищожително оръжие, правено някога - водородната бомба AN602, наричана още "Цар Бомба". Тя е близо 3600 пъти по-мощна от атомната бомба, пусната на японския град Хирошима по време на Втората световна война.

Обект 279

Това е експериментален тежък танк, който е бил разработен да издържа на ударна вълна от ядрен взрив. Машината тежи 60 тона, като тя може да минава през всякакъв терен и има защита от химична и биологична атака. Танкът обаче се оказва прекалено тежък за руските пътища и прекалено скъп за произвеждане и в крайна сметка се превръща единствено в музеен експонат.

Антитанкови... кучета

Във Втората световна война Русия има програма за използването на въоръжени с бомби кучета, които да взривяват германски танкове. Тази идея обаче не е нова, като още през 14-ти век монголците пускат запалени камили срещу враговете си.

Руската армия от своя страна въоръжава тренирани кучета със закрепени мини на гърба им, които трябвало да минават под танкове на германската армия и след това да се взривят. Резултатът бил 300 взривени машини и прекратяване на програмата.

Цар Танк

Тази машина се оказала напълно неработеща заради огромните си предни колела. Цар Танк представлява огромна триколка с поставено оръжие, която била проектирана да минава през всякакви терени. Предните й две колела били с диаметър от 9 метра. Прототипът на танка бил създаден през 1914 година, но Цар Танк така и не влязал в употреба.