Финландската технологична компания Nokia ще получи 500 милиона евро европейско финансиране за развитието на 5G технологията.

Споразумението за отпускането на заема е било подписано с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския фонд за стратегически инвестиции, като то е част от плана "Юнкер", става ясно от официално съобщение на фирмата.

5G технологията трябва да "отключи вратата" за по-нататъшното развитие на технологии, като добавената и виртуалната реалност, безпилотните автомобили, автоматизацията и други.

"5G технологията се развиват бързо, по-бързо, отколкото повечето хора предполагат. Очакваме тя да даде възможност за разрастването на нови бизнес ниши, както и да подобри съществуващото прилагане на безжични технологии. Мисля, че пускането на 5G на пазара определено ще подобри живота на хората", смята вицепрезидентът на ЕИБ Александър Стаб.

От Nokia посочват, че финансирането ще бъде използвано за допълнителни изследвания и развитие на новата мобилна технология. По този начин компанията ще се стреми да се превърне в лидер в Европа по отношение на 5G.