Европейската космическа агенция планира да обяви конкурс за създаване на товарен космически кораб, заяви ръководителят на организацията Йозеф Ашбахер, пише SpaceNews. Предвижда се конкурсът да се проведе сред европейски компании.

Първият полет на космическия товарен кораб за многократна употреба би трябвало да се състои през 2028 г. Неговата основна задача ще бъде доставката на товари до Международната космическа станция (МКС). "Това ще изисква оборудването на кораба да е с възможности за превоз на товари, прикачване към МКС и връщане на Земята. Това е нещо, което и днес Европа няма", казва ръководителят на Европейската космическа агенция.

Грандиозни научни пробиви със световно значение, направени през 2022 година

Грандиозни научни пробиви със световно значение, направени през 2022 година

Сред тях е и пробива при експериментите с термоядрения синтез, както и проучването на Космоса

В рамките на първия етап на търга се предвижда да се предостави финансиране на две или три компании на обща стойност 75 милиона евро. Последващото финансиране се планира да бъде осигурено чак през 2025 г.

Не се изключва в бъдеще новосъздаденият европейски товарен космически кораб да бъде модифициран за пилотирани полети.

Снимка 600922

Източник: iStock

В същото време, когато Европа е на етап планиране създаването на товарен космически кораб, който да полети след пет години, сглобяването на обещаващия американски космически кораб за многократна употреба Dream Chaser, предназначен да доставя товари до Международната космическа станция (МКС), е почти завършено. Това стана известно на наблюдателя от ArsTechnica Стивън Кларк, който е посетил завода на американската компания Sierra Space.

По неговите думи, за космическия кораб са необходми само още няколко елемента, за да завърши сглобяването. Понастоящем Dream Chaser се подготвя да бъде изпратен на полигона на Националната агенция по аеронавтика и изследване на Космоса (НАСА) в щата Охайо, където в течение на един до три месеца, ще бъдат проведени термовакуумни тестови изпитания.

А преди тях Dream Chaser ще бъде интегриран с товарен отсек за еднократна употреба, разположен на полигона, за провеждане на вибрационни и акустични тестови изпитания.

В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен апарат ще стигне до Южния полюс на Луната

В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен апарат ще стигне до Южния полюс на Луната

Мисията се смята за много важна от научна гледна точка

При успешно завършване на планираните изпитания на полигона, космическият корабът ще бъде изпратен в щата Флорида за подготовката му за първото изстрелване в Космоса, планирано за април следващата година.

През май тази година компанията Sierra Space проведе тестови електрически изпитания на космическия кораб Dream Chaser.

Dream Chaser се изгражда от Sierra Space по поръчка на НАСА, за доставки на товари на МКС. Понастоящем товари на МКС превозват космически кораби като: "Прогрес МС", Cygnus, Dragon и H-II Transfer Vehicle (HTV).

Почистване на околоземната орбита чрез поток от йони - възможно ли е

Почистване на околоземната орбита чрез поток от йони - възможно ли е

Учени създадоха апарат за "улавяне" на космически отпадъци