Китай планира да търси замръзнала вода близо до Южния полюс на Луната с помощта на специален детектор, който ще бъде доставен от космическия кораб Chang'e-7. Това пише в статия, публикувана в научното списание Space: Science & Technology.

Апаратът ще изследва така наречените "кратери на вечния мрак", дъното на които никога не е огрявано от Слънцето. Предполага се, че в тях може да се е запазил воден лед.

Предвижда се през 2024 г. апаратът Chang'e-6 да бъде изстрелян за събиране на проби от почвата от обратната страна на Луната. А след това, най-вероятно през 2026 г., апаратът Chang'e-7 ще отиде до естествения спътник на Земята, като ще се приземи в зоната на Южния полюс на Луната.

Определиха датата на първата за съвременна Русия мисия до Луната

Определиха датата на първата за съвременна Русия мисия до Луната

Изстрелването на космическия апарат първоначално беше планирано за есента на миналата година

За да проучат появата, съдържанието и разпределението на водния лед на Луната, изследователите планират да проведат както орбитално дистанционно наблюдение, така и директни търсения в зони, постоянно тънещи в мрак.

Специалисти от Центъра за космически науки към Китайската академия на науките и Инженерния център по Програмата за изследване на Луната на Китайското национално космическо управление (CNSA) смятат, че летящият апарат, за разлика от традиционните луноходи, ще може да достигне до дъното на кратера.

Ако уред-анализатор, монтиран на мини-летяща сонда, успее да открие водни молекули в слоя скреж на лунната повърхност, тогава сондата ще вземе проба от леда с помощта на сондажен инструмент, а манипулаторът ще я премести в апарата за спектрален анализ.

На Луната ще живеят и работят хорат още през това десетилетие, според НАСА

На Луната ще живеят и работят хорат още през това десетилетие, според НАСА

Космическият кораб Orion може да бъде използван за мисия с хора до Луната

Резултатите от последващите измервания ще покажат дали лунната почва от дъното на кратера съдържа вода, амоняк и други летливи вещества, се казва в научната публикация. На орбиталния модул се планира да се разположат още два апарата за изследване на лунния лед.

Използването (евентуално) на лунната вода се счита за необходимо условие, за да е възможно дългосрочното присъствие на човека на Луната и в далечния Космос. Обаче възможният източник на лунен воден лед все още не е ясен, затова тази космическа мисия е доста важна от научна гледна точка, се отбелязва в научната статия.

Според китайския план за изследване на Луната, апаратът Chang'e-8 ще бъде изстрелян в орбита около 2028 г., за провеждане на експерименти за използването на лунните ресурси. Друга негова цел се предвижда да е създаване на базов модел на международна Лунна изследователска станция.

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Ще стане ли спътникът на Земята новият дом на човечеството?