Fujitsu изгради най-бързата суперкомпютърна технология в Университета в Регенсбург, Германия. Компютърът ще помага на учените да разширят своите проучвания за произхода на Вселената.

Новият суперкомпютър Fujitsu PRIMEHPC FX700 е базиран на технологията, разработена от Fujitsu за Fugaku, наскоро обявен за най-бързия суперкомпютър в света в класацията TOP500.

Университетът в Регенсбург се явява като първия потребител в Европа на Fujitsu PRIMEHPC FX700 с A64FX процесори - последното от многото постижения на Fujitsu в сферата на суперкомпютрите.

Най-бързите суперкомпютри в света: Япония отново е на върха и работи срещу Covid-19

Най-бързите суперкомпютри в света: Япония отново е на върха и работи срещу Covid-19

Суперкомпютърът ще работи на пълен капацитет догодина

Учените от Университета в Регенсбург ще използват значителното увеличение на изчислителните способности за числени симулации при изследванията на квантовата хромодинамика (QCD). Тези проучвания имат за цел да разберат по-добре елементарните частици, включително вътрешната структура на протона, опитвайки се да определят състоянието на Вселената веднага след Големия взрив. Суперкомпютърът ще бъде използван от изследователите и в сферата на биоинформатиката с акцент върху изследването на рака и имунологията.

Инсталирането на нов суперкомпютър в Регенсбург е последният пример за изключително силното партньорство на университета и Fujitsu в сферата на суперкомпютрите и високопроизводителните изчисления (HPC). През 2016 година университетът, заедно с този във Вупертал, станаха собственици на суперкомпютъра Fujitsu QPACE3, койото бепе инсталиран в Центъра за суперкомпютри в Юлих, близо до Кьолн.

"Fujitsu отново осигури на Университета в Регенсбург най-добрия суперкомпютър, за да прогресира нашата работа по фундаменталната теория на физиката и изследванията на жизненоважни аспекти за човешкото здраве като имунологията и борбата с рака. Нашето партньорство се доказва като много успешно в продължение на години. Аплодираме отдадеността на Fujitsu за увеличаване на изчислителната мощ и минимизирането на консумацията на енергия и сме изключително впечатлени от тяхната гъвкавост и отзивчивост към нас като клиент. А времето за доставка, инсталация, конфигурация и пускане в експлоатация на тази така напреднала технология беше изключително кратко", коментира проф. д-р Тило Ветиг, професор по физика в Университета в Регенсбург.

Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустрия

Дронове, автономни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската технологична индустрия

Гигантите помагат, както могат