Бъдеще без петрол, а вместо това град без автомобили и пътища без въглеродни емисии. Това е амбициозния план на Саудитска Арабия, който цели да покаже как може да изглежда страната, след като промени фокуса на икономиката си от черното злато.

Той беше представен от престолонаследникът на кралството Мохамед бин Салман под името The Line. Градът на бъдещето, който ще бъде разположен на 170 километра дължина, е част от мащабния проект Neom за 500 милиарда долара на страната.

Строежът на The Line трябва да започне през първото тримесечие на тази година, пише специализирания сайт World Oil, позовавайки се на Bloomberg.

Всъщност той ще представлява пояс с посочената дължина, който ще бъде "хиперсвързан" с помощта на най-модерните технологии, като там няма да има никакви коли и традиционни пътища. Според идеята там ще могат да живеят 1 милион души, като ще бъдат разкрити 380 000 работни места до 2030 година.

Изграждането на цялата инфраструктура ще струва между 100 и 200 милиарда долара.

Цялостната стратегия, носеща името Neon, включва инициативи, които трябва да гарантират диверсифицирането на икономиката на най-големият износител на петрол в света.

Тя беше първоначално представена през 2017 година, като целта му е да развие изоставена територия с площ от близо 26 000 квадратни километра в северозападната част на Саудитска Арабия.