След години на изпитания и немалко спорове, компанията Neuralink имплантира чип в мозъка на човек. За това се похвали основателят ѝ Илон Мъск.

Интервенцията се е състояла в неделя и по думите на милиардера пациентът се възстановява добре. Първите резултати показват, че чипът засича електрическите и химическите сигнали на невроните. Той е поставен от специален хирургически робот в област на мозъка, която отговаря за движението. Настоящият тест трябва да докаже безопасността на чипа и на робота.

Neuralink на Илон Мъск е получила одобрение за изследвания върху хора

Фирмата за мозъчни чипове на Илон Мъск е получила одобрение за изследвания върху хора

Въпреки многото разследвания срещу компанията

Първата цел на Neuralink в краткосрочен план е да позволи контрол на компютърен интерфейс само със силата на мисълта. Това ще е важна стъпка по пътя към подобряване на качеството на живот на пациенти с парализа или други неврологични заболявания.

Първият продукт на компанията ще се казва Telepathy ("Телепатия" - англ.), посочи Мъск. "Представете си какво би било, ако Стивън Хокинг можеше да общува по-бързо от машинописка. Това е нашата цел", обясни той.

През миналата година тя получи разрешение от американските власти за изпитанието, като от септември започна търсенето на подходящ пациент.

Предизвикателства

Neuralink е оценена на 5 млрд. долара, но нейната дейност беше съпътствана и от скандали, отбелязва "Ротйерс". Компанията отнесе глоба заради нарушения на правилата при превоза на потенциално опасни материали в хода на тестовете с маймуни.

През есента на 2023 г. конгресмени обявиха, че документацията е показала проблеми при тези изпитания като парализа, гърчове и подуване на мозъка и трябва да започне разследване за това дали Мъск не е подвел инвеститорите. В отговор той заяви, че са използвани животни в "терминална фаза" и нито един смъртен случай сред тях не е резултат от имплантирането на чип.

Neuralink на Илон Мъск е оценена на $5 млрд.

Не са коли, не са ракети, не е Twitter: Тази компания на Мъск е оценена на $5 млрд.

Производителят на мозъчни импланти получи "зелена светлина" от FDA

Макар Neuralink да е най-известната компания в сферата, тя не е единствена. Precision Neuroscience през миналата година проведоха изпитание, а още през 2021 г. пациент с имплант от Synchron публикува в Twitter акаунта на изпълнителния директор на фирмата. Paradromics в близките месеци също ще се опитат да свържат човек и машина.

Не е ясно кой първи ще е готов с продукт, готов за пазара.