Огромен скок в пазарната си оценка отбелязва стартъпът за мозъчни импланти на Илон Мъск Neuralink, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници. Цената, постигната при частно предлагане на акции на компанията, показва, че тя в момента струва около 5 млрд. долара - при под $2 млрд. преди две години.

Контекст: Neuralink си поставя за цел чрез чиповете си да даде възможност за подобряване качеството на живот на парализирани пациенти, но също и за лечение на различни неврологични заболявания, както и да надгражда човешките възможности чрез сърфиране в интернет и комуникация, която Илон Мъск оприличава на телепатия.

Neuralink на Илон Мъск е получила одобрение за изследвания върху хора

Фирмата за мозъчни чипове на Илон Мъск е получила одобрение за изследвания върху хора

Въпреки многото разследвания срещу компанията

Впечатлява и мащабът - милиардерът вижда бъдеще, в което роботите, поставящи имплантите, са налични буквално във всеки квартал.

Още нещо: До момента имплантите на Neuralink са тествани на животни. Известна е демонстрацията, в която шимпанзе с мозъчен чип играе на телевизионната игра Pong.

През миналата година Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ не позволи на компанията да прави опити с участието на хора. На 25 май обаче регулаторите дадоха "зелена светлина" и именно това вероятно е мотивирало и интереса на инвеститорите.

Детайли: 5 различни източника на "Ройтерс" посочват, че служители и някои от подкрепилите на ранна фаза инвеститори са продали свои акции на 150% по-висока цена в сравнение с последното известно набиране на капитал на Neuralink от 2021 г. (205 млн. долара при пазарна оценка на компанията от приблизително $2 млрд.).

Илон Мъск си върна първото място на най-богат човек в света

Илон Мъск си върна първото място на най-богат човек в света

Според BBI неговото състояние е $192 милиарда, докато това на Арно се оценява на $187 милиарда

Има и сделки на още по-висока цена - на база оценка от $7 млрд.

От друга страна: Този тип вторично търгуване не е прецизен измерител за цената на дадена компания - обемът е малък, а няма и пазарния консенсус на IPO.

Според някои експерти обаче има голямо търсене за продукти като мозъчните чипове и това би оправдало високата цена на акциите. Други остават скептични, най-малкото защото според Националния здравен институт на САЩ ще минат минимум 10 години преди разработката на компанията да се превърне в реален продукт на пазара. Към момента даже изпитванията с хора са напред в бъдещето.

Мъск залага бъдещето на Tesla на продукт, който все още не е наличен

Мъск залага бъдещето на Tesla на продукт, който все още не е наличен

Компанията на милиардера има 1,8 милиона автомобила само по пътищата на САЩ

Съвсем настоящ проблем за Neuralink обаче е разследването на начина, по който са били третирани животните по време на по-ранните тестове. Обект на проверка е дали не са били нарушени базови санитарни норми.