Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илон Мъск обяви, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е дала зелена светлина на първото клинично изпитване на мозъчни чипове върху хора. Това е критичен крайъгълен камък след дългите борби за получаване на одобрение, съобщава Reuters.

"Решението на FDA е важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора", съобщават в туит от Neuralink.

Neuralink, която е основана през 2016 година, беше обект на няколко федерални разследвания

Снимка 618745

Източник: GettyImages

През май американските законодатели призоваха регулаторите да разследват дали съставът на панела, наблюдаващ тестовете върху животни в Neuralink, е допринесъл за неуспешни и прибързани експерименти.

Министерството на транспорта отделно проучва дали Neuralink е транспортирал незаконно опасни патогени върху чипове, отстранени от мозъци на маймуни без подходящи мерки за безопасност.

Стартъпът на Илън Мъск за имплантиране на чип в мозъка събра $205 милиона финансиране

Стартъпът на Илън Мъск за имплантиране на чип в мозъка събра $205 милиона финансиране

Компанията на милиардера Neuralink работи върху създаването на безжичен компютърен чип, който да може да бъде имплантиран в човешкия мозък

Neuralink е обект на разследване и от Службата на главния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ за потенциални нарушения на хуманното отношение към животните.

Технологията е разработена с идеята да помага на хора с увреждания да се движат и общуват

В бъдеще тя ще бъде насочена и към възстановяване на зрението. Илон Мъск предвижда, че мозъчните импланти могат да лекуват редица състояния, включително затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения, както и да позволят сърфиране в интернет и телепатия.

Той влезе в заглавията в края на 2022 година, когато каза, че е толкова уверен в безопасността на устройствата, че би бил готов да ги имплантира на децата си.

Най-малко четири пъти от 2019 година насам Мъск прогнозира, че Neuralink ще започне изпитания върху хора. Но компанията е потърсила одобрение от FDA едва в началото на 2022-а, като агенцията е отхвърлила молбата през март.

FDA посочва няколко опасения, които Neuralink трябваше да разгледа преди да одобри изпитвания върху хора

Основните проблеми включват литиевата батерия на устройството, възможността проводниците на импланта да се придвижат в мозъка и предизвикателствата пред безопасно извличане на устройството, без да се уврежда мозъчната тъкан.

Империята на Мъск се разклати: Милиардерът загуби над $12 милиарда за няколко часа

Империята на Мъск се разклати: Милиардерът загуби над $12 милиарда за няколко часа

Това е най-големият спад досега през тази година