Стартъпът на милиардера Илън Мъск - американската невротехнологична компания Neuralink успя да събере 205 милиона долара финансиране от базираната в Дубай инвестиционна компания Vy Capital, съобщава Silicon Republic.В момента компаниятана Мъск се фокусира върху мозъчно-компютърен интерфейс за терапевтична употреба, за да помогне на хората с парализа да си взаимодействат с електронни устройства и компютри.

За постигане на тази цел Neuralink работи върху създаването на безжичен компютърен чип, който да бъде имплантиран в човешкия мозък.Стартъпът е насочен и към хора с мозъчни травми и други неврологични състояния като болестта на Алцхаймер или старческа деменция.

Най-големият ужас за Илън Мъск

Най-големият ужас за Илън Мъск

Той не веднъж е предупреждавал за тази огромна заплаха пред човечеството

Финансирането на Neuralink ще помогне на компанията да пусне първия си продукт, наречен N1 Link.

Той представлява имплант, който предава данни чрез безжична връзка. N1 Link вече е в пробна фаза, като наскоро беше тестван върху маймуна. След имплантирането на устройството тя успя да играе на компютърна игра. Илон Мъск разкри още, че компанията успешно е имплантирала компютърен чип с размер на монета в мозъка и на прасе.

Любопитно е, че стартъпът на милиардера има за цел да облекчи неговия всеизвестен страх по отношение на бъдещото превъзходство на изкуствения интерект над хората. Чрез продукта на Мъск обаче, именно хората ще имат потенциал за развитие на свръхчовешки умения.

Илън Мъск: Идва машина, която свързва човешкото съзнание с компютрите

Илън Мъск: Идва машина, която свързва човешкото съзнание с компютрите

Хардуерът ще инжектира електронни схеми в мозъка на хората

Устройството N1 Link вече е получило обозначение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Компанията на Мъск вече е изправена пред конкуренция. Американският регулатор одобри проучване за съвместимост на хората с имплантиране на чипове - стартъп на базираната в Ню Йорк компания Synchron.