Илън Мъск от години предупреждава за потенциалните опасности за човечеството, които могат да настъпят с развитието на технологиите за изкуствен интелект (ИИ).

През 2016 година милиардерът дори каза, че хората могат да станат като "домашни котки" на новите господари, които ще бъдат машини. И оттогава той многократно призовава въвеждането на регулации и по-голяма предпазливост спрямо ИИ технологиите.

Година по-късно Мъск написа в Twitter, че ИИ може да бъде "най-вероятната" причина за трета световна война, като тогава неговият коментар беше в отговор на президента на Русия Владимир Путин, който заяви, че първият световен лидер в ИИ "ще стане владетел на света". Мъск не веднъж е заявявал и че някой ден роботите ще станат по-добри от всеки човек във всяко естество, а това ще доведе до заличаване на милиони работни места.

Но от всички различни проекти в сферата на изкуствения интелект Мъск е най-силно притеснен от DeepMind на Google. Ироничното тук е, че компанията DeepMind всъщност беше на Мъск, преди той да я продаде на Google.

В интервю за The ​​New York Times от преди седмица Мъск каза, че "природата на технологията за изкуствен интелект, която Google и DeepMind изграждат, всъщност е тази, която смазва всички хора на всички игри". Тук примерът на милиардера е свързан с филма WarGames ("Военни игри", 1983 г.) - според него ИИ технологията на Google и DeepMind ще доведе до "сбъдване" на сюжета на популярния филм. Ето го накратко и него:

Във филма WarGames тийнейджър с много добри хакерски умения успява да проникне в управляван от ИИ правителствен суперкомпютър, който е обучен да управлява симулации на военни действия и конфликти. Опитвайки се да играе игра, озаглавена "Глобална термоядрена война", суперкомпютърът убеждава държавните лидери, че ядрена атака от Съветския съюз е неизбежна.

В крайна сметка компютърът прави достатъчно симулации на крайните резултати от глобалната термоядрена война и обявява, че няма възможен победител и единственият начин да се спечели в такава война е тя просто да не се осъществява. Филмът от 1983 година е пряко отражение на неговото време - когато съществува реален страх сред населението на САЩ, че е възможно да настъпи ядрена война със СССР, заедно с опасенията относно все по-напредналите технологии.

Но пред елитното издание Мъск не спира само с това сравнение. Според него ИИ на DeepMind може да надмине човешкия разум само в рамките на следващите пет години, като е възможно да не видим въздействието на това веднага.

"Това не означава, че след пет години всичко отива в ада. Означава просто, че нещата ще стават нестабилни или странни."

Илън Мъск и неговата сложна връзка с общността зад изкуствения интелект

Илън Мъск и неговата сложна връзка с общността зад изкуствения интелект

Нещо не е, както трябва да бъде

Мъск и DeepMind

Мъск беше един от първите инвеститори в британската DeepMind, която се счита за една от водещите световни ИИ лаборатории. Компанията беше придобита от Google през януари 2014 година за около 600 милиона долара.

Но мотивите на Мъск да инвестира в ИИ не са чисто финансови, както той твърди. През март 2014 година, само два месеца след придобиването на DeepMind, Мъск предупреди, че сферата е "потенциално по-опасна от ядрените атаки", казвайки, че инвестицията му е била подбудена от тревожност за това по какъв път е поела технологията.

"Това ми даде повече видимост за скоростта, с която нещата се подобряват. И мисля, че те наистина се развиват бързо, далеч по-бързо, отколкото хората осъзнават. Най-вече защото в ежедневието си вие не виждате около вас да се разхождат роботи. Може би вашата Roomba (прахосмукачка робот) или нещо подобно. Но те няма да превземат света", каза Мъск през 2017 година.

В разговор с изпълнителния директор на Alibaba Джак Ма на Световната конференция за AI в Шанхай през същата година Мъск предупреди, че ИИ технологиите ще бъдат в "много по-умни от най-умния човек на света", както и че изкуственият интелект трябва да има различна конотация, защото "хората подценяват възможностите му".

Пред Times Мъск дори нарече хората високомерни и арогантни, щом не признават опасностите от ИИ технологиите.

Кратка история на изкуствения интелект

Кратка история на изкуствения интелект

Важните събития около разработването на технологията

Враждата

Всъщност инвестициите на Илън Мъск в ИИ не свършват с DeepMind. През 2015 година той създава OpenAI - нова лаборатория за изследователска изследователска в Сан Франциско, която да се конкурира с DeepMind. Проектът има специален акцент към безопасността на ИИ.

Мъск има и още една компания в сферата. Основана през 2016 година, целта на Neuralink е на практика да обедини мозъка на хората и технологиите, или с изкуствения интелект, както той го нарича. Kaтo мoтиви зa изгpaждaнeтo нa пoдoбeн xapдyep Mъcĸ не веднъж пocoчи, чe cмятa зa "eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa" тoвa, чe изĸycтвeният интeлeĸт нaдминaвa чoвeшĸия интeлeĸт.

Но въпреки наличието на двете фирми, Мъск не спира да говори против технологиите, което води до конфликт - служителите в OpenAI неудобно се опитваха да се дистанцират от коментарите му в много случаи.

Същите коментари обаче засягат далеч повече проекти за изкуствен интелект, включително и в академичната сфера. Изследователи не веднъж са споделяли, че думите му имат силен негативен ефект върху общността зад ИИ. И типично в негов стил той е бил наричан "опортюнистичен дебил".

От една страна, ИИ технологиите може би наистина се развиват изключително бързо, по-бързо, отколкото си представяме. За това със сигурност ще спомогнат и други технологии, например разработването на квантовите компютри. Но дори и това да е така, консенсусът между изследователите не поставя това като проблем, а като създаване на нови възможности, което е и причината за разработването на технологиите. От друга страна, Мъск предупреждава, че когато човечеството види ефектите от изкуствения интелект, вече ще бъде късно за противодействие. Лесно обаче може да се каже и че Мъск е гледал доста филми, вероятно с подобни сценарии. Изводите оставяме за вас.

Какво е бъдещето на изкуствения интелект според Бил Гейтс

Какво е бъдещето на изкуствения интелект според Бил Гейтс

Според милиарделът технологията ще доведе до положителни, но и до отрицателни промени