Милиардерът Илън Мъск обича от време на време да коментира случващото се в сферата на изкуствения интелект. Изследователската общност обаче не му гласува голямо доверие. Или казано с по-прости думи - не го харесват.

Лицето зад технологичните гиганти Tesla и SpaceX многократно е предупреждавал, че изкуственият интелект скоро ще стане "по-умен" от хората. А когато това стане, съществуването на човечеството ще бъде под въпрос.

Множество изследователи от различни компании обаче са на друго мнение. Те намират коментарите на Мъск за неподходящи и призовават обществеността да не приема твърде сериозно възгледите му. Сега най-напредналите компютри могат да постигнат отличен успех, но само при "тесен" избор на задачи. Според изследователите има доста дълъг път, преди да бъде постигнат изкуствен интелект на човешко ниво.

Голяма част от общността се обединява, че Мъск действа негативно и разсейващо на сферата, споделя пред CNBC изпълнителен директор на голяма компания, занимаваща се разработването на ИИ. Коментарът му обаче остава анонимен, защото има вероятност компанията да е близка с някои от бизнесите на Мъск.

По думите на източника Мъск е сензационалист, който размива постиженията на ИИ. "Въпреки че са признати неговите истински постижения, неясните му забележки водят до това, че широката общественост има нереалистично разбиране за състоянието на зрелостта на технологиите за ИИ."

Друг анонимен източник на телевизията от изследователската общност напада милиардера директно с думите: "Инстинктивно изпадам в неприязън, защото той си съчинява големи глупости."

Авторите на медията вече са се обърнали към Мъск за коментар по темата. Отговорът му е в очакване.

Мъск: Не Пхенян е най-голямата опасност пред човечеството и пътят към Трета световна война

Мъск: Не Пхенян е най-голямата опасност пред човечеството и пътят към Трета световна война

Какво има предвид шефът на Tesla?

Инвестиции в ИИ

Връзката на Мъск с ИИ технологиите е на няколко години. И той със сигурност има око за обещаващи стартъпи в сферата.

Мъск беше един от първите инвеститори в британската DeepMind, която се счита за една от водещите световни ИИ лаборатории. Компанията беше придобита от Google през януари 2014 година за около 600 милиона долара.

Но мотивите на Мъск да инвестира в ИИ не са чисто финансови, както той твърди. През март 2014 година, само два месеца след придобиването на DeepMind, Мъск предупреди, че сферата е "потенциално по-опасна от ядрените атаки", казвайки, че инвестицията му е подбудена от тревожност за това по какъв път е поела технологията.

Но следващата година той продължи да инвестира в ИИ, наливайки 1 милиард долара за създаването на OpenAI - нова лаборатория за изследователска изследователска в Сан Франциско, която да се конкурира с DeepMind. Проектът има специален акцент към безопасността на ИИ.

Мъск има и още една компания в сферата. Основана през 2016 година, целта на Neuralink е на практика да обедини мозъка на хората и технологиите, или с изкуствения интелект, както той го нарича. Kaтo мoтиви зa изгpaждaнeтo нa пoдoбeн xapдyep Mъcĸ не веднъж пocoчи, чe cмятa зa "eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa" тoвa, чe изĸycтвeният интeлeĸт нaдминaвa чoвeшĸия интeлeĸт.

Πpoдyĸтът нa Nеurаlіnk e нeвpoĸoмпютъpeн интepфeйc, ĸoйтo ce имплaнтиpa в мoзъĸa и тeopeтичнo мoжe бeзжичнo дa пpoчeтe миcлитe нa чoвeĸ. Учените в компанията са пpoeĸтиpaли мнoгo мaлĸи нишĸи, ĸoитo могaт дa бъдaт инжeĸтиpaни в чoвeшĸия мoзъĸ. Hишĸитe ca пo-мaлĸи oт чoвeшĸa ĸoca и мoгaт дa зacичaт aĸтивнocттa нa нeвpoнитe. Mъcĸ пocoчи и чe ĸoмпaниятa e paзpaбoтилa cпeциaлeн poбoт, ĸoйтo дa имплaнтиpa нишĸитe пoд pъĸoвoдcтвoтo нa нeвpoxиpypг.

Миналото лято Мъск разкри, че успехите на технологията при експериментите с животни са впечатляващи. "Caмo дa вмъĸнa, мaймyнa мoжe дa yпpaвлявa ĸoмпютъp c мoзъĸa cи", каза той на събитие, като впоследствие беше "смъмрен" от президента на Neuralink Макс Ходак, защото информацията е трябвало да остане вътрешна. Очаква се тази година компанията да потърси oдoбpeниe oт aгeнциятa зa извъpшвaнeтo нa ĸлинични oпити въpxy xopа.

Илън Мъск се разсърди на Бил Гейтс, че е предпочел електрическo Porsche Taycan, а не Tesla

Илън Мъск се разсърди на Бил Гейтс, че е предпочел електрическo Porsche Taycan, а не Tesla

Собственикът на Microsoft заяви, че е доволен от електромобила си

В главата на Мъск

Редица други технологични лидери, включително Бил Гейтс, вярват, че свръх интелигентните машини ще съществуват един ден. Те обаче имат навика да бъдат по-дипломатични, когато споделят мислите си пред аудиторията. Мъск обаче не се сдържа.

През септември 2017 година той написа в Twitter, че ИИ може да бъде "най-вероятната" причина за трета световна война. Неговият коментар беше в отговор на руския президент Владимир Путин, който заяви, че първият световен лидер в ИИ "ще стане владетел на света".

По-рано през годината, през юли 2017 година, Мъск предупреди, че роботите ще станат по-добри от всеки човек във всяко естество, а това ще доведе до заличаване на милиони работни места. Транспортният сектор ще бъде един от най-бързо засегнатите.

А всичко това води до конфликт - служителите в неговата OpenAI неудобно се опитваха да се дистанцират от коментарите му в много случаи.

Марк Зукърбърг не е съгласен с Илън Мъск за изкуствения интелект

Марк Зукърбърг не е съгласен с Илън Мъск за изкуствения интелект

Създателят на Facebook е оптимист за бъдещето

Враждата със Зукърбърг

Въпреки упреците към ИИ, много голяма част от изследователската и технологична сфера не критикуваха Мъск. Коментарите му от 2017 одина обаче дойдоха в повече за някой. Например създателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, който обвини Мъск в подбуждане на страх. По думите му коментарите на Мъск са "доста безотговорни". Мъск пък се заяде, че Зукърбърг не разбира темата.

Зукърбърг не е единственият, който поставя под въпрос мненията на Мъск за ИИ. Едуард Грефенштет, бивш служител на DeepMind, постави под въпрос коментарите на Мъск на няколко пъти. "Ако се нуждаете от допълнителни доказателства, че @elonmusk е опортюнистичен дебил, който веднъж е бил на правилното място в точния момент, ето ви", написа той в Twitter този месец, след като Мъск призова за връщането на свободите на хората заради ограниченията около новия коронавирус.

Бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид също заяви през май 2018 година, че Мъск е "абсолютно грешен" за ИИ.

Но това едва ли ще попречи на милиардера да продължи да изказва мнението си по въпроса. И докато това става, изследователите определено няма да бъдат доволни. Следващият такъв коментар следва да бъде именно в отговор на настоящата публикация. Очаквайте го и в money.bg.

Мъск: Изкуственият интелект ще направи много професии безсмислени

Мъск: Изкуственият интелект ще направи много професии безсмислени

Той обяснява кои от тях имат бъдеще