Изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск открито показа раздразнението си от факта, че Бил Гейтс е предпочел електрически автомобил, различен от Tesla. Мъск критикува Гейтс в Twitter, след като основателят на Microsoft спомена в скорошно интервю, че си е купил електрически автомобил Porsche Taycan.

Бил Гейтс отправи комплименти към Tesla за това, че работи в посока автомобилната индустрия да премине към производство на електромобили. "Леките автомобили всъщност са един от най-надеждните вложения, когато става дума за извършване на промените, необходими за намаляване на парниковите газове и борбата с климатичните промени", каза Гейтс. "Ако трябва да посоча една компания, която работи в тази посока, със сигурност това ще е Tesla". След това обаче заяви, че се радва на новия си електрически автомобил Porsche.

"Това е първият ми електромобил и му се наслаждавам", каза той. Гейтс заяви, че вярва, че премиум ценообразуването между превозни средства с бензин и електрически превозни средства ще изчезне през следващите 10 години и че когато това стане, няма да има много пречки пред хората, които искат да се сдобият с електрическо превозно средство.

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

А Мъск забогатя с $2,3 милиарда за час

Той посочи някои от пречките, пред които се изправят някои купувачи, които искат да преминат към електрически автомобил. "Дори ако има налична станция за зареждане на електромобил, това отнема повече време, отколкото да напълниш резервоара" каза Гейтс.

Бил Гейтс има завидна колекция от Porsche-та. Любопитен факт за бизнесмена, е че имал доста глоби за превишена скорост, така че си е наел адвокат само за тази цел. Гейтс си купил Porsche 959, повече от десетилетие преди колата да бъде одобрена от Американската агенция за опазване на околната среда или Американското министерство на транспорта. До 1999 г.  моделът бил забранен за внос в страната, но това не попречило на Гейтс да си я купи. След като колата пристигнала, Гейтс не могъл да я освободи от митницата години наред.