Създателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг смята за необосновани думите на шефа на Tesla Илън Мъск, че изкуственият интелект може да стане заплаха за благополучието и безопасността на човечеството.

Зукърбърг отговори по темата на Мъск в пряк ефир, който той организира чрез Facebook от своето имение в Пало Алто по време на приготвянето на неделното барбекю, съобщава CNBC.

На въпрос от потребител на социалната мрежа за това, какво мисли Зукърбърг за думите на Мъск за изкуствения интелект, той заяви, че е против разпространяването на страхове, свързани с тази тема. И смята за безотговорен начина , по който някои хора се опитват да обсъждат подобни сценарии.

Илън Мъск предупреди за най-големия риск пред човечеството

Илън Мъск предупреди за най-големия риск пред човечеството

Предприемачът говори пред висши американски политици

"Мисля, че просто не разбирам хората, които са скептици и се опитват да развиват сценарии за края на света. Това действително е лошо, а в известен смисъл, аз мисля, че е и безотговорно", каза Зукърбърг.

Създателят на Facebook добави, че има твърдо мнение по този въпрос и гледа оптимистично. Според него, могат да се създават неща, които да направят света по-добър, а особено по отношение на изкуствения интелект той наистина е положително настроен.

По думите му в следващите 10 години изкуственият интелект ще позволи силно да се подобри живота на човечеството.

"Всеки път, когато чувам хората да говорят, че изкуственият интелект може да навреди в бъдеще, си мисля нещо , което всички занаята - технологиите могат да се използват и за добро и за зло. И сме длъгни да бъдем внимателни с това, което създаваме и как то се използва", посочва Зукърбърг.

Преди няколко дни, по време на изказване пред Националната асоциация на губернаторите в САЩ, Илън Мъск заяви, че смята изкуственият интелект за основна заплаха пред човечеството. По думите му, развитието и разпространението на такива технологии трябва да се ограничава и регулира. Освен за загубването на работни места, той отбеляза особено голямата опасност от навлизането на изкуствения интелект в Интернет.