Надигането на изкуствения интелект представлява най-голямата потенциална опасност пред човечеството, смята предприемачът Илън Мъск, който управлява Tesla, SpaceX и други иновативни компании.

Предупреждението си той отправи на среща с висши американски политици, като им заяви, че трябва да се притесняват от възможните сценарии пред САЩ и света и че трябва да създадат държавна агенция, която да следи и насочва разработките в сферата на мощната технология.

Мъск изложи няколко от най-лошите възможни сценарии, като заяви, че технологията ще постави под опасност работните места на всички хора и че заради изкуствения интелект може да започне и война. "Това е най-големият риск, пред който се изправяме като цивилизация", каза той.

Предприемачът не за първи път изразява своите притеснения и дори помогна за създаването на OpenAI - група, която да проучи и да помогне за безопасното развитие на технолгоията.

"В момента правителството не разполага с нужната му информация. Когато има такава, хората ще бъдат изключително уплашени", твърди още Мъск.