Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, който инвестира в редица още технологии, смята, че компютрите ще надминат хората във всяко едно отношение.

"Ние ще бъдем надминати от компютрите. Гарантирам това", заяви Мъск по време на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай. Там той имаше за събеседник основателя на търговския гигант Alibaba Джак Ма, който е на съвсем различно мнение и твърди, че няма как хората да бъдат надминати от технологията, пише CNBC.

Мъск обаче дава доста положителни перспективи за тяхното развитие, като е сигурен, че изкуственият интелект може да сложи край на много професии.

"Изкуственият интелект ще направи някои професии безсмислени", посочи той, обяснявайки, че най-полезни ще бъдат тези служители, които могат да програмират софтуери, свързани с него . Главният изпълнителен директор на Tesla препоръча на младите хора да учат инженерство, за да може да си осигурят бъдеща реализация.

Но дори тогова "Изкуственият интелект може да създава собствени софтуери сам" заяви Мъск. Неговите коментари идват на фона на сериозен дебат относно влиянието на технологиите върху бъдещата работна сила. Според доклад на Световния икономически форум 75 милиона работни места ще бъдат заети от роботи до 2022 година.

Не всички прогнози на Мъск са толкова песимистични. По думите му бизнесът, фокусиран върху човешкото взаимодействие, ще продължи да процъфтява дори и при бързо развиващия се работен пейзаж.

"Хората по принцип се радват да комуникират с други хора. Ако работите нещо, което е пряко свързано с други хора или инженерство, то това е добър избор", допълва той.

Илън Мъск за Nеurаlіnk: През 2020 година ще опитаме да свържем човешкия и изкуствения интелект в едно

Илън Mъcĸ: Маймуна може да управлява компютър с мозъка си

Напредва работата по интерфейса за четене на мисли