Преди не много време основателят на космическата компания SpaceX Илън Мъск обяви, че министерство на отбраната избира на монополен принцип с кого да работи по отношение на изстрелването на свои сателити. Съвсем скоро обаче неговата фирма успя да направи сериозен пробив именно в тази сфера, която беше доминирана от United Launch Alliance.

През 2014 година дори Мъск заведе дело срещу правителството по тази причина, което влезе в съда и Пендагонът сертифицира SpaceX като надежден доставчик на ракети и алтернатива за извеждането на сателити в Космоса, пише Bloomberg.

За първи път през май компанията извърши такава услуга за Националната служба за разузнаване. Сега обаче предстои Мъск и правителството да изпробват нещо съвсем ново и иновативно - дали евтините космически полети са достатъчно сигурни за важни военни мисии.

През август SpaceX ще изстреля една от новите високо класифицирани платформи в орбита. Става въпрос за Х-37В, която трябва да завърши своята мисисия до края на годината.

Една от основните причини Пентагонът да гласува доверие на компанията е цената, която тя предлага. Изстрелванията със SpaceX започват от 61 милиона долара.

Конкурентните й United Launch, Centennial и Boeing имат извършени над 100 извеждания в Космоса, но все още държат цени от около или над 100 милиона долара.