Органите на реда са напът да внедрят социалните мрежи в ежедневните си задължения да опазват живота и безопасността  на обществото.

Американската полиция може да използва платформи като Twitter например, за да предвижда евентуалните извършители на престъпления от омраза.

За тази цел изследователи ще се опитат да анализират публикации, като на базата на думи и изрази от постовете, вкарани в алгоритъм, учените смятат, че може да се предвиди зараждането на евентуални нарушения на обществения ред, в които са замесени предразсъдъци.

Тъй като Twitter, както и други социални мрежи, са платформа, в която хиляди хора изразяват ежедневно своето мнение, анализатори смятат, че това ще бъде удобен начин да се предотвратят подобни престъпления.

Анализаторите от американската компания Rand Corporation са запретнали ръкави, за да определят точно в каква степен това може да бъде от полза. Те планират да инвестират три години от времето си, за да картографират престъпленията от омраза в Лос Анджелис и да изчислят свързаността им с Twitter в същия регион, пише Business Insider.

Проектът се планира да започне през януари, като експертите се надяват, че ще могат да разработят модел, който определя какъв вид дейност в социалната мрежа Twitter може да посочи потенциални престъпления от омраза, преди те да се случат наистина.

Изследването е финансирано със сумата от 600 000 долара, като парите са отпуснати от Министерството на правосъдието.