На Световния Мобилен конгрес в Барселона бяха представени много технологии, за които се очаква да бъдат бъдещето на редица индустрии.

Чип под кожата позволява да отключим вратата вкъщи без ключове

Чип под кожата позволява да отключим вратата вкъщи без ключове

5G вече не е новост или поне не на думи. Технологията се разработва от производителите на мобилни устройства и телекомуникационните компании. Но все още 5G иновацията не е достъпна за потребителите.

По време на изложението стана ясно, че 5G мобилните устройства и автономните коли се нуждаят едни от други, пише Reuters. На конгреса беше направена демонстрация как камион, който се намира в Швеция се управлява от мястото на конгреса в Барселона.

5G мрежата осъществява постоянен контрол над нещо, което се намира на голямо разстояние. При управлението на автомобил по този начин, водачът се намесва само когато превозното средство обърка мрежата.

Eквивалентът на 5G мрежа за конкретната демонстрация се изгражда от шведската компания за комуникационна техника Ericsson. За целта са използвани много стрийминг данни и сложни софтуери. Някои от тях се прилагат и в интелигентните системи на колите.

Vodafone за първи път свърза своите смартфони с 5G мрежа

Vodafone за първи път свърза своите смартфони с 5G мрежа

За Европа това е крачка напред при преминаването към 5G

За да се изгради цялостна инфраструктура, където това да може да се случва, са необходими десетки милиарди долари. А на потребителите ще им трябват няколко години, за да започнат да дават повече пари за 5G устройства.

Ако не всички, то поне по-голямата част от хората трябва да имат нови смартфони, които поддържат 5G мрежа и съответните мобилни оператори. Очаква се бизнесът да бъде по-бърз и да предложи всичко това на потребители, а те да се адаптират към промените.

Според главния изпълнителен директор на Seat Лука де Мео автомобилите могат да генерират толкова много данни, колкото 3000 смартфона, свързани заедно.

Очаква се всички големи играчи на автомобилния пазар да предложат автономни коли, които имат нужда от 5G мрежа, за да разчитат заобикалящата ги среда.

Автономните коли са един от елементите на Интернет на нещата. Колите и камионите са само началото от управлението на автомобили чрез 5G връзка. Според специалисти от технологичния сектор след не толкова дълго време всички превозни средства ще бъдат свързани с 5G мрежа.