Амбициозни планове да инсталира първите в света плаващи подводни тунели за автомобилния трафик обяви Норвегия. Целта е да се помогне на пътуващите лесно да преминават многобройните фиорди в страната.

Единственият начин в момента да се пътуват из крайбрежието е качването на серия от фериботи – неудобен и бавен процес. Вместо това “потопените плаващи мостове” ще се състоят от големи тръби, окачени на около 30-35 метра под водата, всеки от които ще бъде достатъчно широк за две пътни платна, пише GreenTech.bg.

Снимка 246299

„Потопените мостове”  в Норвегия ще се поддържат от понтони, свързани с ферми, които да държат пътните трасета стабилни. Има вероятност и конструкцията да бъде прикована към масивната скала отдолу за допълнителна стабилност. Всяка тунелна система ще се състои от два тунела, паралелно един на друг: по един за всяка посока.

Въпреки нетрадиционния подход, служители на местната администрация казват, че ще пътуването през водните тунели много ще прилича на шофиране чрез обикновен тунел. При наличието на 1 150 пътни тунела в страната (35 от които са под вода), норвежците вероятно няма да бъдат твърде объркани от нововъведението.

Норвегия вече е заделила 25 милиарда долара средства за проекта, който се очаква да бъде завършен през 2035 година. Все още има доста работа пред инженерите: такава система никога не е строена досега и никой не е сигурен точно как вятърът, вълните и водните течения във фиордите биха могли да повлияят на структурите.