Електрическите и хибридните автомобили са все по-разпространени и постепенно печелят пазарен дял срещу бензина и дизела. Но предстои нова революционна епоха - тази на електрическите самолети.

Подкрепяният от Boeing стартъп Zunum Aero планира да достави своя първи хибриден електрически самолет през 2022 г., поставяйки началото на нова ера в регионалните полети, съобщава Bloomberg.

Купувачът е JetSuite, малка чартърна американска авиокомпания с планове за разширяване на бизнеса на национално ниво. Тя ще получи 100 самолета, в които ще се настанят по 12 пътници.

Електрическите самолети са по-близо, отколкото си мислите

Електрическите самолети са по-близо, отколкото си мислите

Вече няколко компании разработват такива проекти

Сделката подкрепя усилията на Zunum за елиминиране на вредните емисии и двигателите с вътрешно горене, използвайки напредващата технология на батериите, наложена от автомобилната индустрия.

Компанията се състезава с конкуренти като европейския гигант Airbus, нискотарифния превозвач EasyJey и др. в разработването на такъв самолет. Американската армия и НАСА също развиват подобни проекти.

"JetSuite, с традицията за променящите се парадигми в авиацията, е идеален партньор за нас в това стартиращо сътрудничество. Имаме обща визия за фундаменталната трансформация и подобряване на начина, по който хората живеят и пътуват", каза Ашиш Кумар, главен изпълнителен директор на Zunum.

Един от най-големите авиопревозвачи в Европа ще ползва електрически самолети

Един от най-големите авиопревозвачи в Европа ще ползва електрически самолети

EasyJet се надява това да стане в рамките на едно или две десетилетия

JetSuite вече запази "малка част" от първите 100 самолета Zunum Aero 10, които ще бъдат произведени, а времето на оставащите доставки ще бъде определено с наближаването на 2022 г.

Близки и далечни полети

Самолетите ще обслужват кратките чартърни полети, но и редовните полети на авиокомпанията. Малкият ZA10 ще има обхват от 1126 км, когато бъде въведен през 2022 г., а по-големият ZA50, който ще бъде въведен малко по-късно, ще може да измине 1600 км.

Zunum разработва и произвежда прототипи за електродвигатели, захранващи и термални системи, електроника, тихи вентилатори и платформи за управление.

Те ще бъдат тествани на земята по-късно тази година и в началото на 2019 г., преди започването на летателното тестване. Работата се извършва в центровете на компанията във Вашингтон, Илинойс и Индиана.

Компанията планира да модифицира и електрифицира съществуващите двумоторни самолети на етапи за полетните изпитания, каза Кумар.