В някои сфери на икономиката роботите определено се справят по-добре от хората. И това от една страна е добре за растежа, но има и своята тъмна страна.

Прогнозите са, че машините ще заменят около 20 милиона работни места в производството в световен мащаб през следващото десетилетие, показва нов анализ на Oxford Economics.

Това означава, че около 8,5% от заетите в индустрията в световен мащаб ще бъдат заменени от роботи. От друга страна в документа се посочва, че новите технологии ще успеят да създадат със същата скорост нови работни места, съобщава CNN Business.

Разбира се, автоматизацията не е нов тренд в производството. В автомобилната индустрия, например, се използват около 43% от всички роботи към 2016 година.

През последните няколко години машините стават по-евтини от човешката работна ръка заради падащите цени при тях. Средната цена е намаляла с 11% между 2011 и 2016 година, показват изчисленията.

От друга страна от Oxford Economics посочват, че увеличението на автоматизацията в производството с нови 30% до 2030 година ще увеличи глобалният брутен вътрешен продукт с 5,3% или с 4,9 трилиона долара. Това е БВП голямо приблизително колкото икономиката на Германия.