Американският компютърен гигант IBM обяви, че е създал симулация на тектоничните плочи на Земята, които скоро могат да бъдат използвани за прогнозиране на това кога ще се случат следващите големи земетресения и вулканични изригвания. А системата с изкуствен интелект Watson може да се окаже компютърният мозък, който може да ни каже кога трябва да се махнем от застрашен район, пише Quаrtz.

Екип от компютърни специалисти в IBM, в партньорство с изследователи от Тексаския университет в Остин, Нюйоркския университет и Калифорнийския университет по технологии, е създал модел, който пресъздава целия поток от мантията под земната повърхност. Моделът е толкова сложен, че е трябвало да бъде пуснат на суперкомпютъра Секвоя (третият най-бърз компютър в света), който компанията построи за американското правителство.

Научният екип е взел данни от сеизмичните сензори по цялата планета и ги е съединил с разпространени геоложки теории за тектонските движения. След това специалистите са създали по-точни математически модели за вътрешността на Земята и са ги пуснали на суперкомпютъра.

Резултатът все още не предвижда кога е вероятно да се случат природни бедствия, но дава на геолозите и сеизмолозите потенциален инструмент за създаването на подобна система в близко бъдеще.

IBM работи с Министерството на енергетиката на САЩ върху този модел, както и по работата за опити за предсказване на времето.