Словения е най-иновативната държава в Югоизточна Европа. Страната заема 30-о място в Глобалния индекс на иновациите, обявен от Университета Корнел, INSEAD и Световната организация за интелектуална собственост, съобщава SeeNews.

България е втората най-иновативна държава в региона, заемайки 37-о място в общото класиране. След нашата страна се нареждат Хърватия (41-а), Молдова (48-а) и Румъния 49-а.

България е лидер в иновациите на Балканите

България е лидер в иновациите на Балканите

Страната ни изпреварва Румъния, Гърция и Турция

Извън топ 50 остават балканските ни съседи Черна Гора (52-а), Сърбия (55-а), Босна и Херцеговина (77-а) и Албания (83-а). Македония е с най-ниското класиране в региона, заемайки 84-о място от общо 127 държави, включени в индекса.

Всички държави от Югоизточна Европа напредват в класацията спрямо предишната година, с изключение на Македония и Молдова, които падат съответно с 23 и 2 места в класацията. Черна Гора и Румъния са с по едно място по-назад.

България е 41-а сред най-иновативните държави в света

България е 41-а сред най-иновативните държави в света

За първи път САЩ изпадат от десетката, лидер остава Южна Корея

Най-голям прогрес от страните в региона бележат Сърбия и Босна и Херцеговина, изкачвайки се по 10 места. Албания прогресира с 9 места, а Словения - с 2. България се изкачва с едно място.

Европа доминира в класацията, като 4-те най-иновативни държави са европейски - Швейцария, Холандия, Швеция и Великобритания. След тях се нареждат Сигапур и САЩ, които са единствените държави от друг континент в челната десетка. Финландия, Дания, Германия и Ирландия допълват топ 10.

България е на първо място по финтех компании в ЦИЕ

България е на първо място по финтех компании в ЦИЕ

Доклад сочи страната ни като една от най-иновативните в света