Корейската компания LG Electronics ще инвестира близо 9 млрд. долара в производство на OLED екрани. Част от сумата е предназначена за изграждане на нов завод в град Паджу, пише TechNews.bg. 

OLED дисплеите работят на основата на органични светодиоди и превъзхождат по технически характеристики течнокристалните и плазмените екрани. LG планира да използва подобни дисплеи във всички сегменти – от широките екрани за телевизори до гъвкави панели за смартфони и мобилни устройства. 

Очаква се масовото производство на новите OLED дисплеи да започне към средата на 2018 г. По същото време Apple най-вероятно ще премине към OLED в своите продукти, съобщи по-рано японската агенция Nikkei. 

Компанията от Купертино вече е уведомила партньорите си за прехода към OLED. В момента флагманът iPhone разчита на LCD екрани, доставяни от Sharp и Japan Display. 

С прехода на Apple към OLED ще се промени съотношението на силите на пазара за дисплеи. Предполага се, че основни партньори на Apple ще станат южнокорейските производители LG и Samsung, което може да се отрази много негативно на японските компании.