Тайните на Вселената са една от основните теми, които вълнуват въображението на модерния човек. Многобройни книги и филми разказват истории за непознати планети, черни дупки, извънземен живот и т.н.

Изследването на космоса е сред най-важните задачи на съвременната наука, като водещи държави, бизнес организации и амбициозни милиардери не щадят средства в това начинание.

Стъпка напред в тази посока е MeerKAT - новият супер модерен радиотелескоп на Южна Африка, който дава възможност за напълно нов поглед към Вселената и може да даде отговори на най-важните въпроси за нея.

"MeerKAT ще се занимае с някои от основните научни въпроси в съвременната астрофизика - как са се образували галактиките, как се развиват, как сме стигнали да сме тук ... и за тези цели MeerKAT е най-добрият в света", разказва д-р Фернандо Камило, главен учен в Южноафриканската радио астрономическа обсерватория, която изгражда и управлява телескопа.

Строеният в продължение на 10 години и струващ 330 млн. долара MeerKAT е съставен от 64 сателитни антени с височината на 3-етажна сграда, свързани в продължение на 8 км в полусуха и слабо населена област в Южна Африка, където смущенията в сигнала са минимални.

Наблюдателната система вече разкрива нови подробности за собствената ни галактика - Млечния път. Той показа изображения на района около свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката, която е на разстояние от около 25 000 светлинни години. "Това е най-ясният изглед на центъра на нашата галактика", казва д-р Камило, цитиран от CNN.

Качеството на изображенията, получени с помощта на радиотелескопа, изненадва дори учени с дългогодишен опит. "Картината, която видях, просто ме стъписа, никога не съм мислел, че ще видим тези подробности", каза Фархад Юсеф-Задех, експерт по астрономия в Северозападния университет в Илинойс.

MeerKAT е финансиран от правителството на Южна Африка, а 75% от работата е насочена към местните компании. Организаторите твърдят, че проектът е подкрепил над 7000 работни места в местните селски общности.

Радиотелескопът се използва от учените за изследване на активността на водорода и пулсарите. Той ще бъде част от комплекса Square Kilometre Array, който, щом е напълно оперативен в края на 2020 г., ще бъде най-големият и най-мощен радиотелескоп в света.

Проектът, ръководен от 12 държави, ще включва 3000 сателитни антени, разположени в Африка и Австралия. Той ще сканира небето 10 000 пъти по-бързо от всеки друг телескоп. Качеството на изображенията му ще засенчи дори тези на космическия телескоп "Хъбъл". Плановете са Square Kilometre Array да бъде завършен до 2030 г.