Световното покритие на 5G мрежата нараства с ускоряващи темпове като вече достига до 1662 града по целия свят. От началото на месеца покритието обхваща още 4 държава и 301 града. Новите общо 1 662 града в 65 държави представляват увеличение с повече от 20% през 2021 г. към днешна дата, според данните от ново изследване.

"Трите водещи държави с най-много градове с 5G покритие са Китай с 376, Съединените щати с 284 и Филипините с 95, изпреварвайки Южна Корея, която сега е на четвърта позиция с 85 града", се казва в доклада за новата интернет мрежа.

Букурещ одобри закон, който изключва Huawei от 5G мрежите

Букурещ одобри закон, който изключва Huawei от 5G мрежите

Той бе приет почти единодушно от депутатите и бе обнародван от държавния глава

С пускането на търговски 5G услуги в четири допълнителни държави - Кипър, Перу, Русия и Узбекистан, над една трета от страните в света вече имат поне една 5G мрежа на живо. Качеството и скоростта на свързаност обаче могат да варират значително в различните региони в зависимост от наличния спектър.

"Въпреки че наблюдаваме значителен скок в броя на внедрените мрежи, не всички 5G технологии са създадени еднакви", казва Самех Ямани, който е главен технологичен директор в компания VIAVI.

"Мрежите, работещи в ниски, средни и горни честотни ленти, се представят много различно по отношение на обхвата и пропускателната способност, увеличавайки значението на мрежовото осигуряване и оптимизация, за да изпълнят последователно обещанието за 5G", допълва експертът.

Защо Европа залага на 5G?

Защо Европа залага на 5G?

Европа се надява, че 5G мрежите ще ускорят не само скоростта на интернета, но и на икономическия растеж

В повечето страни от ЕС вече има стартирани 5G мрежи, включително и в България. Така наречените "мрежи от ново поколение" може и да дадат тласък за "умно" преобръщане на икономиката, твърдят технологични специалисти. Звучи логично, защото трансформацията на световната икономика в "интелигентна" и с висока добавена стойност изглежда невъзможно без успешното развитие на 5G мрежите. Дали това ще стане наистина обаче и кога - предстои да разберем.