В края на миналата седмица Apple взе противоречивото решение да премахне приложения от AppStore в Китай, които позволяват влизането в интернет чрез VPN (използван и за анонимно сърфиране в мрежата), за да се съобрази с местните закони.

Технологичният гигант бе многократно упрекван заради това, тъй като технологията позволяваше демократизиране на китайския интернет и намаляване на тежката цензура.

Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук обаче защити решението. "Бяхме накарани от правителството да премахнем някои от приложенията, които не отговарят на новите регулации. Днес, в AppStore, все още има стотици подобни, включително и такива от разработчици извън Китай", каза той.

И посочи, че Apple би предпочела да не ги премахва, но е била накарана да се съобрази със законите.

Кук изрази още надежда, че с течение на времето рестрикциите ще бъдат намалени. "Иновацията изисква свобода за сътрудничество и комуникация", заяви той.

Въпреки че приложенията вече не се виждат в китайския AppStore, може да се окаже, че забраната може да бъде лесно заобиколена чрез сменяне на държавата в акаунта на потребителите.