Българите са на първо място в Европа по пазаруване на дрехи, обувки и спортни стоки от онлайн магазини. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, като според тях 83% от жените у нас между 16 и 74-годишна възраст са си купили през интернет поне една стока от тази категория.

Мъжете у нас, които си пазаруват дрехи и спортни стоки онлайн, са малко по-малко - 72 на сто. По този показател страната ни изпреварва всички държави членки на Европейския съюз (ЕС). След българските потребители се нареждат тези от Румъния, Чехия и Великобритания.

Снимка 322623

Източник: Евростат

Едва 8% от дамите в България обаче си купуват електронни устройства по този начин при 22% от представителите на силния пол. В тази категория страната ни е предпоследна в съюза.

Снимка 322624

Източник: Евростат

Още по-малък дял имат нашенците, които си плащат онлайн за гледането на филми и слушането на музика - под 8% и за двата пола при средно ниво над 20% за ЕС.

България се класира доста по-надолу сред държавите членки и по покупки онлайн на обзавеждане и домашни потреби, почивки и екскурзии, билети за концерти и други културни и спортни събития.