Румънската столица Букурещ е все по-атрактивно място за работа за чуждестранни IT специалисти, а градът постепенно се превръща в технологичен център на Балканите. Причината са високите заплахи, комбинирани с ниски разходи за живот и високоскоростен интернет, пише американското технологично списание ZDNet. 

Изданието публикува списък с 10 предимства, заради които компютърните експерти да изберат главния град на Румъния.

Технологичните експерти в Румъния печелят до 5 пъти повече от средното за страната. Младши разработчик обикновено започва със 700 евро месечно, като заплатите за по-високопоставен персонал могат да достигнат до 3500 евро.

"Заплата от 2000 евро на месец в Букурещ се равнява на 6000 евро в Лондон, като се вземат предвид наемите в двата града", пише медията, изтъквайки ниските цени в румънската столица.

Наемът за апартамент с една спалня в близост до центъра на града е около 350 евро на месец, а цената на живот може да бъде наполовина по-ниска от тази на Западна Европа.

Градът е домакин на водещи технологични компании, повечето от които са част от индекса Fortune Global 500. Oracle, IBM, Ericsson, Microsoft, SAP, Ubisoft, Gameloft, EA, HP, Ixia и Adobe са сред международните технологични фирми с офиси в Букурещ.

Технологичният сектор е вторият най-важен в икономиката на страната след автомобилната индустрия и представлява около 6% от БВП на Румъния.

Друго предимство на румънската столица е високоскоростният интернет. Дори в планинските курорти и метрото има 4G връзка. Букурещ има традиции и в сферата на киберсигурността - градът е дом на антивирусната компания Bitdefender, а Avira и SecureWorks също имат големи технологични екипи там.

В румънската столица ежегодно се провежда DefCamp - една от най-големите конференции по киберсигурност в Югоизточна Европа.

Всеки може да започне стартираща компания с ограничени ресурси в Букурещ и да има достъп до няколко пространства за сътрудничество. IT специалистите посещават ежегодната конференция How to Web, където се срещат с основатели на компании, инвеститори и ентусиасти от цяла Югоизточна Европа.

Всеки ден се провеждат стартъп срещи, както и събития за разработчици, бизнес професионалисти и дизайнери. TechHub, ImpactHub и ConnectHub са най-популярните пространства за сътрудничество.

Букурещ предлага евтина бира, както много технологични кафенета и барове, където често има и жива музика. Румънската столица е сигурен и безопасен град, който предлага приятна атмосфера и достъпно здравеопазване, много по-евтино от това в Западна Европа, пише ZDNet.