Очаква се "бум" на електронната търговия у нас, каза българският еврокомисар Меглена Кунева, цитирана от БТА, съобщи news.bg.

Това изявление тя направи на кръгла маса "Потребители. Права. Прозрачност." в сградата на Европейската комисия в столицата в рамките на първото си посещение като член на Европейската комисия.

Форумът е организиран в представителството на Европейската комисия в София.

Прилагайки най-съвременни технологии и идеи за правене на интернет бизнес, днес електронната търговия (e-commerce) е най-бързо развиващият се сектор на икономиките в развитите страни.

Всяка фирма, всеки малък семеен бизнес, е или предостои да стане част от световната Интернет мрежа.

И докато в нормалния бизнес растежът е 5-6 %, то в електронната търговия, добрите мениджъри постигат растеж на компаниите 20-200% на година.

Всеки ден $120 млн. в света се похарчват за покупки през интернет. Всеки ден 1-2 милиона души купуват нещо за дома или офиса си.

Със своите възможности електронната търговия се превръща във все по-важно търговско средство в съвременния бизнес. Много от компаниите, които досега са разчитали на преките взаимоотношения с клиентите, вече въвеждат (или планират да въведат) решения за електронна търговия.

Електронната търговия предоставя възможности на клиентите, които досега не бяха възможни. Когато те могат да пазаруват по всяко време, от всяко място, при това удобно и без да напускат работното си място или дома си, е много по-вероятно да се задържат по-дълго в сайта и да похарчат повече.