Новият стандарт за мобилни мрежи от пето поколение (5G) е фундаментално сгрешен и технологията няма да оправдае очакванията и големите разходи за реклама, заяви известен специалист по безжични мрежи.

Потребителите няма да искат да плащат за по-висока пропускателна способност, а на индустрията може да не достигнат средства за реализацията на 5G, прогнозира проф. Уилям Уеб - заместник-председател на Cambridge Wireless, изпълнителен директор на Weightless SIG и съосновател на облачната компания Neul, цитиран от Computing.

Уеб е един от най-изявените скептици за бъдещето на 5G и рекламната шумотевица около новата мобилна технология. Според него, разработването на стандарти, които обезпечават непрекъсваема връзка, е по-изгодно отколкото стремежа към излишно висока скорост в централните градски райони, пише TechNews.bg.

В момента скоростта на мобилното предаване на данни е повече от достатъчна за всички очевидни приложения, смята Уеб. По неговите думи, търсенето на мобилни данни вече не нараства и се очаква да се стабилизира към 2027 г. Съществуващите мрежи могат да се подобрят чрез увеличаване на броя на антените в базовите станции и устройствата, с малки клетки и с по-висока плътност на разполагане на компонентите в новите честотни диапазони.

Появата на 4G увеличи пропускателната способност почти 2,5 пъти с малки допълнителни разходи. При 5G обаче подобно развитие не е възможно, категоричен е Уеб. Според него, с малки разходи за повишаване на пропускателната способност скоростта може да нарасне не повече от два пъти. Преследването на по-високи показатели ще излезе доста скъпо, заради нуждата от голям брой допълнителни клетки.

Освен това мобилните мрежи вече не носят същите печалби, както в миналото, и операторите се стремят да запазят първоначалната си доходност при намалени приходи, докато в същото време трябва да поддържат инвестициите на относително високо ниво. Единствената причина за инвестиции в нови технологии е предотвратяване на бягството на абонати към конкурентите, заключи Уилям Уеб.