Спорът относно поверителността на личните данни на потребителите между Apple и Google продължава толкова дълго, че самите приложения на гиганта от Маунтин Вю започнаха да се оплакват, пише The Guardian.

От началото на декември Apple въведе нова промяна, според която всяко iOS приложение ще трябва да изрежда в App Store всички начини, по които използва личните данни на потребителите. Списъкът е с различна дължина в зависимост от приложението - Overcast изрежда шест точки, докато Facebook цели 80, които включват следенето на потребителите в целия интернет и много други.

Google упорито отказва да впише ясно как и защо ползва данните на потребителите. Компанията трябва да го направи, когато обнови приложенията си - което спря да прави в края на миналата година. Версията на Google Chrome за iOS получаваше обновления на всеки две седмици, стои непроменена вече два месеца. От общо 86 приложения на Google в App Store едва три са обновени през 2021 г. От тези три само една, Google Translate, включва нужния списък, в който се съдържат 25 начина, по които компанията използва личните данни на потребителите.

В сряда вечер приложенията на Google даже започнаха да се "оплакват" от липсата на ъпдейти. Потребители съобщиха в социалните мрежи, че редица от тях са изпратили предупреждение към потребителите, че приложението не е обновено - въпреки че самата компания е отговорна за това.

Google отказват коментар.

Google скоро ще бъде обект на още натиск от Apple за защита на личните данни. В следващия ъпдейт на iOS ще бъде активирана функцията, която ще изисква приложенията да изискват разрешение, за да следят потребителите в интернет. Промяната вече предизвика гневна реакция от Facebook.

Голямата борба на Apple и Facebook за бъдещето на интернет

Голямата борба на Apple и Facebook за бъдещето на интернет

Зукърбърг повежда война, за да защити възможността компанията му да продължи да следи постоянно потребителите