Пазаруването онлайн заема все по-неизменна част от съвременния ни живот. Хората купуват чрез интернет, защото пестят време, усилия и средства. Много често обаче те правят определени грешки.

Ето пет такива, които финансови експерти съветват как да бъдат избегнати:

Знайте истинската стойност на направените покупки

Ако си харесате определена стока в даден сайт, първо проверете цената й в други сайтове, преди да натиснете бутона "купи". Има много уебстраници за сравнение на цените, които могат да ви спестят доста средства. Въпросът е само да положите малко усилия и да отделите от времето си.

Не винаги цената е индикация за качеството. Поради различни причини, често някои сайтове правят сериозни отстъпки, като по-ниската цена не означава, че става въпрос за некачествени продукти.

Обратното също е в сила. Често получавате това, за което плащате. Т.e. ако си купувате неоригинални продукти, заради далеч по-ниската им цена, не бива да имате прекомерни очаквания към качеството, за да не се разочаровате.

Когато си купувате технологични продукти, не се притеснявайте да пазарувате от по-малки търговци

В стремежа си да придобият популярност и да се наложат, като алтернатива на големите търговски вериги, понякога малките търговци са склонни да правят по-големи отстъпки на определени типове стоки.

Т.e. конкретен продукт, който търсите, като телевизор, смартфон или лаптоп, от определена марка, често може да бъде намерен на по-добра цена от някой по-малък продавач. Това не означава, че става въпрос за по-некачествен продукт.

Не бъдете прекалено лоялни към определени марки, вериги или самолетни компании

Потребителите често имат склонността да се привързват към определени марки, търговски вериги или платформи за онлайн търговия. Това до голяма степен гарантира, че ще изтърват други по-изгодни оферти от конкурентни компании.

Не ползвате безплатните тестови периоди

Много сайтове предлагат безплатен тестови период. Той е изключително ценен, защото освен да ви пести пари, ви дава възможност да разберете дали предлаганата стока или услуга наистина ще ви влезе в употреба по начина, по който сте очаквали.

Хората често не ползват подобни периоди, защото се опасяват, че ако забравят да ги откажат, когато изтекат, ще започнат да им се налагат такси, които не желаят.

Не позволявайте разходите за транспорт да ви откажат

Много хора се отказват от това да правят онлайн покупки заради транспортните разходи. Те обаче могат да са много малка част от стойността на една покупка, особено ако тя е по-скъпа. Много често това, което ще спестите е далеч над стойността на транспортните разходи.