Миналата година ще се запомни със сложните кибератаки и заплахите за корпоративните потребители. Настоящата 2016-а се очаква да стане година на правителствените регулации, атаките срещу устройства от категорията „интернет на нещата” и търсенето на нови източници на печалби от киберпрестъпниците. 

Но банковите операции на бизнеса и потребителите ще останат в центъра на вниманието на хакерите и  през настоящата година. Това  сочи анализ на компанията за сигурност Eset, цитиран от TechNews.bg. 

Терористичните заплахи и рискът от физическо насилие като цяло водят до това, че обществото и правителствата загърбват конфиденциалността на данните и защитата на личния живот. През настоящата година могат да се очакват нови законодателни инициативи, които засягат правилата в мрежата, кодирането на данните и информационните технологии, отбелязва Eset. 

От друга страна, компаниите ще затегнат политиките си за сигурност през 2016 г. и ще увеличат инвестициите в информационна сигурност. Предпоставки за това ще станат новите типове пробиви, преди всичко в сектори като търговията и здравеопазването, което води до масово изтичане на персонални данни.  

През 2016 г. хакерите ще предприемат атаки срещу всички устройства от типа интернет на нещата (IoT): от кукли Барби до „умни” автомобили. Тези хакерски кампании все още носят експериментален характер и не представляват опасност.  

За разлика от IoT устройствата, пластмасовите карти и средствата за дистанционно банково обслужване предоставят на хакерите реална възможност за печалби. Тази година банковите операции на компаниите и потребителите ще останат в центъра на вниманието на киберпрестъпниците.  

Във връзка с тази тенденция, експертите на Eset очакват появата на нови – по-прости и сигурни – технологии за автентикация на потребителите до банковите им акаунти и по-нататъшно усъвършенстване на защитата на банковите карти.