Информацията за това какво търсим в интернет може би не остава само между нас и софтуера, който ползваме. Според ново проучване за поверителност в мрежата , голяма част от браузърите позволяват на компаниите, които ги притежават, да следят местоположението на потребителите и да ги идентифицират, използвайки подробности от историята на сърфирането в интернет, пише Business Insider.

Автор на изследването е Дъглас Лийт от Trinity College Dublin. Той проследява обмена на информация на често изполвани браузъри, сред които са Google Chome, Mozilla Firefox, Apple Safari и Microsoft Edge. Популярният в Русия браузър Yandex също е включен в анализа, както и Brave Browser. 

Според заключенията всички тези браузъри, с изключение на Brave Browser, дава информация за сърфирането и местоположението на потребителите си на компанията майка.

Въпреки, че това може да не е изненада, факт е, че данните за историята на потребителите се съхраняват на сървърите на компаниите. Това може да значи, че те подлежат на споделяне с правителствени агенции или търговски партньори. 

Данните, изпращани до компаниите, са анонимни, обвързани с уникални за всеки потребител идентификатори, но изследванията показват, че те лесно могат да бъдат разкрити чрез свързване на различна информация и данни за един човек. 

Русия одобри закон за по-строг контрол  върху интернет

Русия одобри закон за по-строг контрол върху интернет

Предприетите мерки от държавата целят да защитят националната сигурност

Вrave Browser

Според проучването най-добра поверителност осигурява Brave Browser, като не използва никакви идентификатори, които могат да проследят местоположението или идентичността на потребителите след време. 

Google Chrome

Един от най-разпространените браузъри у нас - Google Chrome, споделя подробности за уеб страниците, които посещаваме, но тази функция може да бъде премахната в настройките. Когато потребител започне на използва Chrome, за него се събират данни по подразбиране от страниците, които е посещавал. От Google все още не са излезли с коментар, пишат авторите на изследването.

Firefox

Според проучването Firefox изпраща данните за сърфирането на потребителите към сървърите на Mozilla. Но, както при Chrome, това може да бъде премахнато чрез настройките. 

Какво се случва в интернет за 60 секунди?

Какво се случва в интернет за 60 секунди?

Над 40 милиона текстови съобщения се изпращат чрез Messenger и WhatsApp

Safari

Браузърът, който е използван от повечето потребители на Аpple - Safari, също не е много надежден. Според анализа информацията за потребителите, която се събира от него, изтича към трети страни като Facebook и Twitter. Браузърът има връзка с iCloud, от където също могат да се проследяват данни за потребителите. 

Microsoft Edge и Yandex

Това са най-малко поверителните браузъри. И двата използват идентификатори за всеки потребител, който търси информация в итернет и изпращат данните на компаниите собственици. Тези функции обаче не могат да се премахнат от потребителя.