Руските законодатели направиха крачка напред в контролирането на интернет в страната, като предложиха закон за по-строго регулиране на трафика.

Според текстовете целият руски интернет трафик ще трябва да бъде минава през сървъри в страната. Това дава повече възможности на Русия за наблюдение и цензуриране на информацията, пише The Verge. Предложението беше одобрено от Държавната дума - долната камара на парламента в страната и предстои обсъждането му от по-горните етажи на властта, преди да бе подписано от президента Владимир Путин.

Според Русия такъв закон е необходим, тъй като той ще защити националната сигурност и интересите на страната. Той обаче може да доведе до недоволство и обвинения от обществото в поставяне на цензура. Това е причината критиците да се отнасят доста скептично към идеята.

Защо Путин иска "суверенен интернет" за Русия

Защо Путин иска "суверенен интернет" за Русия

Руският президент твърди, че се пази от САЩ, но всъщност иска да цензурира неудобния трафик

Черноморската държава прие закон, с който забрани разпространяването на фалшиви новини в онлайн пространството през миналия месец. Според критиците това е просто начин правителството да накаже хората, които не са доволни от него и го изразяват гласно.

Русия предприе и директни стъпки към технологичните компании. Тя забрани комуникирането с кодирани съобщения - телеграми миналата между тях миналата година. Държавата обсъди с Google и поиска забраняване на някои уебсайтове.

Друга страна, която използва по-строго регулиране върху интернет трафика е Китай. Там контролът върху мрежата е централизиран, но в Русия това би станало много трудно.