Пандемията от коронавирус неимоверно оказа влияние върху целите на Европейската комисия за внедряване на 5G мрежите в Европа и плановете се забавиха, но вече наваксваме. Това заяви Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Специално за България той поясни, че плановете са се забавили с 4-5 месеца и сега се подготвят процедури за предоставяне на честотни ресурси на мобилните предприятия, което ще се случи в началото на другата година, като сега предприятията разполагат с временни разрешения за тестване на технологията. Първоначално се очакваше това да се случи в средата на настоящата година.

Димитров заяви, че е редно решението на общинския съвет в Балчик за мораториум върху внедряването на 5G мрежата в града да бъде уважено, тъй като отговаря на притесненията на населението. Но добави, че в цяла Европа вече се появяват становища, обясняващи, че мрежите от пето поколение не се различават от другите, използвани до момента.

Балчик стана първият град у нас, който забрани изграждането 5G мрежата за година

Първи български град забрани официално 5G мрежата

След подписка срещу него, в която са се включили 183-ма граждани

"Мрежите дори работят с интензитет и честоти, които са по-ниски от използваните до момента и няма данни за такива, които са извън заложените параметри", каза Димитров.

На въпрос дали се предвижда информационна кампания, за да не се повтори ситуацията с Балчик и в други общини на България, Димитров отговори, че има информираност макар и може би недостатъчна. Според Иван Димитров могат да бъдат намерени достатъчно становища както за положителните страни на 5G мрежите, така и за влиянието им върху здравето, а също така и че всички работещи мрежи са поставени под постоянен мониторинг.

Vivacom пусна 5G мрежа в 27 града в България

Първи български оператор пусна 5G мрежа в 27 града

Клиентите ще могат да я ползват безплатно до края на годината