Vivacom пуска от днес 5G мрежа в центровете на всички 27 областни града в България, съобщиха от компанията. Мрежата е създадена чрез метода DSS, който позволява на операторите да използват свободните честоти от съществуващата 4G мрежа. Подобна 5G мрежа изградиха вече и Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T.

Динамичното споделяне на спектъра (DSS) се смята за първата стъпка към 5G мрежите, чието изграждане в Европа се забави значително заради пандемията.

Всеки клиент на Vivacom с устройство, което поддържа 5G, ще може да изпробва мрежата безплатно до края на годината. Потребителите ще получат и бонус от 30 хил. MB месечно.

"Като следващ етап Vivacom ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър", коментират от компанията.

Провеждането на самите търгове в България също се забави заради пандемията и към момента няма яснота кога ще се случат те.

От компанията не посочват какви са максималните скорости в новата мрежа, но тестове в мрежата на AT&T в САЩ не дават поводи за оптимизъм засега.

А1 показа 5G робот в София

А1 показа 5G робот в София

Той може да бъде видян в магазина на оператора в Mall of Sofia

Какво е DSS?

DSS променя из основи начина, по който безжичните мрежи могат да бъдат надградени до изцяло ново поколение технология, обясняват от Vivacom. При преминаването от 3G към 4G например, операторите трябваше да запазват сериозна част от честотния спектър специално за клиентите на новата технология, дори те да са незначителен брой.

Софтуер-базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично - потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретната необходимост от скорост и капацитет. Това ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на нуждите на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

Vivacom вече официално има нов собственик

Vivacom вече официално има нов собственик

United Group придоби телекомът в сделка за 1,2 милиарда евро