5G съвсем скоро ще навлезе масово в България, Европа и света и ще промени значителна част от живота ни. По-рано днес българският оператор А1 демонстрира в столичния Mall of Sofia една от най-значимите начини, по които мобилната мрежа от следващо поколение ще подпомогне индустрията.

Съвместно с китайската технологична компания ZTE, операторът демонстрира 5G робот, който се управлява от човек, посредством специални сензори и 5G мрежа. Любопитното бе, че това бе и първата в България и втора в Европа демонстрация на самостоятелна (standalone) 5G мрежа, която не използва за "гръбнак" 4G мрежата.

Според текущата архитектура операторите могат да избират от два типа мрежи: смесена (Non-standalone - NSA) и самостоятелна (standalone - SA). NSA мрежите позволяват бързо разгръщане на 5G мрежа, която може да поддържа съществуващите на пазара 5G устройства и да предлага високи скорости.

Тя дава възможност на телекомите да използват съществуващите си 4G мрежи, а не да изграждат изцяло нова 5G такава. Въпреки това дългосрочното развитие на 5G мрежите и внедряването им в сфери като автоматизацията изисква използването на самостоятелна или SA мрежа, разясниха от телекома.

Именно SA мрежите ще разгърнат пълния потенциал на 5G. За разлика от NSA, те позволяват създаването на отделни логически разрези, с които могат да се реализират различни типове услуги със съответните качествени параметри. Това ще доведе до пестене на време и разходи както за бизнеса, така и за крайния потребител.

Самият робот се контролира от разстояние чрез 5G SA мрежа. Роботът се управлява от човек, който носи сензори на ръцете си и чрез тях контролира действията на ръцете и пръстите на робота. 5G свързаността позволява роботът да възпроизвежда действията на човека в рамките от 6 до 10 милисекунди или почти 5 пъти по-бързо в сравнение с възможностите на 4G и Wi-Fi мрежите. Подобни роботи могат да бъдат използвани в редица индустрии или на места, на които има опасност за живота на човек.

Роботът ще стои в магазина на А1 в Mall of Sofia пет дни - до 23 декември.

Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" в А1, посочи още, че компанията е готова да пусне 5G услуги веднага, след като придобие нужните честоти. Към момента няма обявена дата за търговете. Очаква се въвеждането на 5G у нас да коства около 800 милиона лева на трите оператора. Именно възможностите на следващото поколение мрежа за бизнеса ще помогнат на операторите да възстановят разходите си.

България ще предложи 5G честоти до юни

България ще предложи 5G честоти до юни

Инвестициите ще бъдат около 800 милиона лева през следващите три-четири години, изчислява Reuters