Медийната група United Group вече официално е собственик на най-големият телеком в страната БТК (Vivacom), става ясно от официално съобщение на компанията. Сделката е оценена на 1,2 милиарда евро, като преди време българската компания потвърди тази информация. Новият собственик е притежаван от британската BC Partners.

Неотдавна Европейската комисия одобри cдeлĸaтa мeждy Бългapcĸaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa ĸoмпaния (БTK) и нидepлaндcĸaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa и мeдийнa ĸoмпaния.

Vivacom и United Group получиха разрешение от Брюксел за сделката

Vivacom и United Group получиха разрешение от Брюксел за сделката

Българският оператор ще има нов собственик срещу €1,2 млрд.

"Придобиването е поредната важна стъпка в стратегията за разрастване на United Group след придобиването на TELE 2 Croatia по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия ТВ и интернет доставчик FORTHNET. Развивайки своята дейност в двата сектора - телекомуникации и медии, платформата на United Group обединява водещите оператори и продуцентите на най-доброто съдържание в Югоизточна Европа. За Vivacom влизането в семейството на United Group е огромна възможност да надгради постигнатите до момента отлични резултати на българския пазар", казват от Vivacom. 

"Придобиването на Vivacom е важна стъпка в стратегията за разрастване на платформата на United Group с оглед на стремежа ни да разширим географското си присъствие в Европа. Българският телеком сектор е динамична част от една жизнена икономика, който ще ни осигури стабилно положение на ключов, стратегически пазар", заяви  Никос Статополус (Nikos Stathopoulos), партньор в BC Partners и председател на United Group.

Компанията ще завърши 2020 година с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители.

Πpeз нoeмвpи минaлaтa гoдинa Unіtеd Grоuр зaяви, чe e пocтигнaлa cпopaзyмeниe дa пpидoбиe БTK, ĸoятo oпepиpa пoд бpaндa Vіvасоm. Вторият кандидат за Vivacom бе Providence Equity Partners.

Unіtеd Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес в други държави в региона. Тя е собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners. Наскоро United Group придоби и хърватския телеком Tele2 срещу 220 милиона евро.

Vivacom осигурява услуги на над 1,8 милиона потребители. Компанията е първият исторически телеком оператор в страната, а в момента предлага услуги като оптичен широколентов интернет, мобилни комуникации, IPTV както на частни, така и на бизнес клиенти.

Преди по-малко от четири години телекомът смени собствеността си срещу 330 милиона евро. Това е бъде шеста смяна на собствеността на бившата държавна телекомуникационна компания от 2004 г. насам, когато бе приватизирана.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други държави в региона, като описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя бе собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.

Vivacom има нов собственик

Vivacom има нов собственик

По неофициална информация сделката е за €1,2 милиарда