Европейската комисия съобщи в понеделник, че е одобрила сделката между Българската телекомуникационна компания (БТК) и нидерландската телекомуникационна и медийна компания United Group, притежавана от британската BC Partners.

"Комисията установи, че предложената трансакция няма да застраши конкуренцията, предвид ограниченото увеличаване на пазарната позиция на обединеното предприятие и наличието на няколко други участници на пазара на предлагане на дребно на Pay-TV услуги (чрез интернет) в България", посочват от Брюксел.

През ноември миналата година United Group заяви, че е постигнала споразумение да придобие БТК, която оперира под бранда Vivacom. Стойността на сделката е €1,2 млрд., което наскоро бе потвърдено и от българската компания.

Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от UnitedGroup, която е собственост на BCPartners. По-рано купувачът съобщи, че ще продаде дълг за €1,795 милиарда.

Vivacom осигурява услуги на над 1,8 милиона потребители. Компанията е първият исторически телеком оператор в страната, а в момента предлага услуги като оптичен широколентов интернет, мобилни комуникации, IPTV както на частни, така и на бизнес клиенти.

Наскоро United Group придоби и хърватския телеком Tele2 срещу €220 милиона.

Вторият кандидат за Vivacom бе Providence Equity Partners.

Преди по-малко от четири години телекомът смени собствеността си срещу €330 милиона. Това е бъде шеста смяна на собствеността на бившата държавна телекомуникационна компания от 2004 г. насам, когато бе приватизирана.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други държави в региона, като описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя бе собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.